Antalya masmavi denizi ve eşsiz kumsalları ile özellikle plaj turizminde Türkiye' nin önde gelen uğrak noktalarından biridir. Antalya' nın denizi, Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi ile kıyaslandığında daha tuzlu olduğu için bu denizin kaldırma kuvveti ve bronzlaştırıcı etkisi bir tık daha yüksektir. Antalya' nın pek çok noktasında kıyı şeridi de girintili çıkıntılı olmadığı için zaman içerisinde dümdüz, upuzun kumsallar oluşmuş ve bu kumsallar günümüzde Antalya' nın en çok ziyaret edilen noktaları haline gelmiştir. Peki Antalya' da denize girmek için en ideal nokta, en güzel Antalya plajı neresi? Bu soruyu cevaplamak zor çünkü herkesin denizden beklentisi farklıdır. Bu yazıda size denizden beklentinize göre bulabileceğiniz plajlar ve denize girme noktaları konusunda fikir vereceğim:
İNCE KUMLU PLAJLARDAN HOŞLANANLAR İÇİN
Kumu ince olsun, sahili kartpostallardaki gibi olsun isteyenler için en güzel plajların başında Patara Plajı gelir. Patara plajı, Kaş sınırları içerisindedir. Antalya' dan günübirlik gidip gelmeye değmez tabiki, çünkü yol yaklaşık 3 saat sürer, dönüş de 3 saat, eder 6 saat! Ama tatilini Antalya' nın batısında geçirmek isteyenler için iyi bir tercih olur. Bu arada söylemekte fayda var; Patara plajı toplamda 18 kilometre uzunluğu ile Akdeniz' in en uzun plajı ünvanını taşır ve dünyanın en uzun plajlarından biridir.
Şayet yolu göze alıp Kaş' a kadar gitmiş iseniz Antalya' nın maldivleri diye tabir edilen meşhur Kaputaş Plajı' na da uğramadan dönmeyin. Bu plaj, uzunluk olarak sizi çok fazla memnun etmeyebilir çünkü dar bir koyda oluşmuş bir plajdır. Ayrıca plaja iniş çıkışlar için hatırısayılır bir sayıda basamak inip çıkmanı gerekmektedir. Bir diğer zorluk da Kaputaş plajına ait otopark olmamasıdır. Araçlarınızı anayol kenarında boş bir yere park edip plaja kadar yürümeniz gerekmektedir. Özellikle Pazar günleri o kadar araç kuyruğu olmaktadır ki, aracınızı plajdan neredeyse 1 km uzağa park etmek zorunda kalabilirsiniz.
Bize Kaş çok uzak, Antalya merkeze daha yakın ince kumlu plaj yok mu diyenler için de pek çok seçenek mevcuttur. İnce kumlu plajlar Antalya' nın doğusundan, Lara' dan, başlar, Side' ye kadar devam eder. Lara plajları ve Kundu plajları Antalya' merkez sınırları içerisinde kumluk plajlardar. Biraz daha ileriye gidebiliriz diyenler için Kadriye ve Belek kumsallarını tavsiye ederiz. Daha uzağa gidebilenler için Side küçük plaj ve Side büyük plaj ince kumlu yapısı olan temiz plajlardır. Side plajlarının güzel bir yönü hemen derinleşmeyen plaj olmasıdır. Side' nin pek çok noktasında kıyıdan yaklaşık 100 metre denizin içine yürüseniz su seviyesi yine de boyunuzu geçmez.
Daha uzağa Antalya' nın baya doğusuna gidebiliriz diyenler için bir diğer alternatif Alanya İncekum Plajı' dır. Adından da anlaşılacağı üzere kumsal tamamen ince kum taneciklerinden oluşur. Alan olarak çok uzun değildir ama bölgeye yetecek kadar güneşlenme ve yüzme alanına sahiptir.
Çolukla çocukla o kadar uzağa gitmeyelim diyenler için Phaselis plajı iyi bir alternatiftir. Antalya' ya yaklaşık 50 km uzaklıkta olan bu plaj, Kemer' den sonra yaklaşık 20 km daha batıya doğru ( Kumluca' ya doğru ) devam ettiğinizde anayoldan 2 km içeride yer alır. Plaj ince ve temiz kumdan oluşur, deniz ise hemen derinleşmez. Neredeyse 50-60 metre gitseniz dahi su göğüs hizanıza anca gelir. Bu arada, Phaselis' e girdiğinizde hemen karşınıza ilk gelen plaj o kadar da iyi değildir. İlk plajdan sağa doğru yolu takip ettiğinizde kumlu ve güzel plaja ulaşırsınız. Phaselis' e ören yeri giriş ücreti uygulanmaktadır ( 2020 yılı için 45 TL / yetişkin ). Müze kartı olanlar için plaj girişi ücretsizdir.
Aracımız yok diyenler için de kumlu plaj seçeneği mevcuttur. Antalya şehiriçi otubüslerinin Lara tarafında son noktası olan Lara plajları da ince kumlardan oluşan plajlardır. Fakat diğer pek çok kumlu plajın aksine Lara plajları hemen derinleşiveren bir denize sahiptir. Bu özellikle çocuklar için dikkat edilmesi gereken bir husustur.
KUMU SEVMEYEN, ÇAKIL PLAJLARI TERCİH EDENLER İÇİN
Kum plajların avantajları kadar dezavantajları da vardır. Dezavantajlarının başında, üzerinize, havlunuza veya kıyafetlerinize yapışan kumun her yere yayılması ve plajdan arabanıza, kıyafetinize, hatta evinizin duşakabinine kadar giriyor olmasıdır. Bunu göz önünde bulunduranlar daha çok çakıl plajları tercih ederler. Çakıl yapılı plajlar da Antalya' nın hemen hemen her yerinde vardır. Antalya' nın batısında Demre plajı, Olimpos plajı, Çıralı plajı, Kemer plajları çoğunlukla çakıllı plajlardır. Antalya merkezde ise Sarısu Plajı ve Konyaaltı plajları irili ufaklı çakıl tanelerinden oluşmaktadır. Antalya' nın doğu kıyısı genelde kumluktur. Alanya' dan itibaren çakıl plajlar başlar. Çakıl plajlarının bir dezavantajı ise pek çoğunun kısa sürede derinleşiyor olmasıdır. Özellikle Konyaaltı plajı 3 adım attıktan sonra su yüksekliği boyunuzu geçen, suyun altında neredeyse uçuruma sahip bir plajdır.
KUMLA ÇAKILLA UĞRAŞMAK İSTEMEYENLER İÇİN
Plaj mantığını pek sevmeyenler, su ile buluşmak için mesafe katetmek istemeyenler ( ben de bunlardan biriyim ) için de birkaç önerimiz mevcuttur. Bu yerlerden biri Kaleiçi yat limanının hemen yanında Mermerli Plajı vardır. Kara kısmında sadece şezlonglar vardır. Öyle kumla çakılla uğraşmanıza gerek kalmaz. Ayrıca bu tarz tesisler Antalya' daki falezler boyunca çeşitli yerlerde kurulmuş olduğundan dolayı özellikle Antalya' da snorkel ile su altı keşfi yapmak için ideal noktalardır. Bu plajın avantajı şehrin kalbinde olmasıdır. Özellikle Kaleiçi bölgesinde konaklayan misafirler 5 dakikalık yürüyüşün ardından bu plaja varabilmektedir. Bir diğer tesis de Karaoğlan Parkı' ndan merdivenler ile inilen Adalar Plajı' dır. Bu plaj da kayalıkların üstüne kurulu platformdan oluşmaktadır ve daha sakin ve bakir bir tesistir. Muratpaşa ilçesi boyunca uzanan falezler boyunca irili ufaklı bu tarz benzer plajlar ve platformalar vardır. Kimileri halka açık işletmelerdir, kimileri falezlerin üzerine kurulu otellerin özel platformlarıdır.
MUHAFAZAKAR GÖRÜŞLÜ MİSAFİRLER İÇİN
Muhafazakar görüşlü aileler veya bireyler de Antalya' da aradıkları tarzda denize girme alanları bulabilirler. Bu tesislerin başında Sarısu Kadınlar Plajı gelir. Bu plaj Konyaaltı sahilinin en batısında, liman tarafındadır ve sadece kadınlara özel bir tesistir. İçerisinde yeme içme alanları, cafeterya ve plaj bulunmaktadır. Sahili kum değil çakıldır. Bu tesisin dezavantajlarından biri ticari limanın ve devasa petrol ikmal tankerlerinin yanıbaşında olduğu için denizinin tertemiz olmamasıdır. Kirli değildir ama insanın içine sinmeyen bir rengi vardır denizin. Diğer bir dezavantaj ise ailecek giremiyor olmanızdır. Yani ailecek deniz sefası yapmak isteseniz erkekler erkek tarafında kadınlar kadın tarafında gününü geçirecek ve pek aile sefası yaşamış sayılmayacaksınız. Peki ailecek muhafazakar deniz sefası yapmak istiyorsanız ne yapmalısınız? Biraz yol yapmaya kıyıp Finike' ye gidebilirsiniz. Finike' den batıya, Demre' ye doğru giderken yol kenarında pek çok, ufak koycuklar görürsünüz. Bu minik Finike Koyları bir aile sığacak şekilde oluşmuş ufak plajlardır. Yola nazaran alçakta kalması ve etrafı kayalıklardan oluşması sebebi ile size özel loca gibi alana sahip olabilmektesiniz. Ama burayı bölge halkı iyi bildiği için özellikle haftasonları yer bulmak kolay olmaz. Eğer bölge halkından erken davranabilirseniz siz de kendinize özel koyda bir gün geçirebilirsiniz. Bu seçenekler kafanıza yatmadı ise, maddi durumunuz da iyi ise o zaman en iyi seçenek özel tekne kiralama yapmanızdır. Günlük turlar için 1500 - 1600 TL' den başlayan teknelerden özel kiralayıp en sakin en bakir yerlerde denize girebilir ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Sonuç olarak Antalya' da her görüşe her tarza hitap eden denize girme alanları mevcuttur. Antalya' yı pek çok şehirden daha özel yapan da bu farklı kültürlerin sorunsuz çatışmasız iç içe yaşayabiliyor olması değil midir zaten?
1 Yorum
…… biri kapattı sarısuyu , kadınlara özel plajı çok gördü. Allah’ın dan bulur inşallah